VAD ÄR MAXIMAL GEMENSKAP?

Maximal Gemenskap är vårt hållbarhetsarbete som pågått i 12 år. Det är samlingsnamnet som knyter ihop alla ICA Maxi Visbys engagemang – både i och utanför butiken. Hur vi agerar som arbetsgivare för att skaffa och behålla Gotlands bästa personal. Hur vi tänker kring miljön och hur vi kan minska vårt klimatavtryck. Hur vi kan påverka samhället vi alla lever i. Maximal Gemenskap är vårt sätt att ta ansvar och ge tillbaka till vår ö. Alla kan göra något. Det här gör vi.

Maximalgemenskap
Namnlöst-1

Arbetsgivare

Vi har alltid haft ambitionen att vara Gotlands bästa arbetsgivare inom dagligvaruhandeln. Vi satsar stenhårt på utbildningar så att alla får rätt förutsättningar att bli så bra som möjligt och växa inom företaget. De möjligheterna ska vara lika för alla. Vi strävar efter att ständigt ligga i framkant när det kommer till mångfald och jämställdhet och att arbeta med Daglig Verksamhet, praktikanter och andra initiativ tillsammans med Arbetsförmedlingen och Region Gotland är en självklarhet. Hos oss ska alla få en möjlighet.

Labans kvarn

Lokala producenter

Vi har länge varit Gotlands största inköpare av närproducerade råvaror och produkter. Varje år lägger vi 70-80 miljoner kronor på Gotländska varor. Det är inte bara för att vi tycker att det är den bästa kvaliteten, det resulterar även i kortare transporter med mindre klimatpåverkan, och de pengar vi spenderar går rakt in i det Gotländska samhället. Alla vinner.

Matkvalitet

Matkvalitet

Vi har många certifieringar som butik. Svanenmärkt, KRAV och Kvalitetscertifierad butik, det är vi väldigt stolta över. Men mest stolta är vi över våra produkter. Alla som hanterar livsmedel hos oss går en utbildning som heter HACCP för att kunna hantera maten på rätt sätt. Våra kunder ska kunna lita på maten som köps här, därför behandlar vi den med respekt.

Rectangle 34

Sponsring och socialt engagemang

Sponsring skapar möjligheter för organisationer och föreningar på ön för att de ska kunna göra skillnad och arbeta aktivt för gott ledarskap, mot mobbning och utanförskap. Varje år bidrar vi med nästan 1,5 miljoner kronor som går rakt ut i samhället. Från att sponsra idrottsföreningar till att stötta andra ideella krafter som Demokrati för barns framtid, Våga va dig själv, Pride Gotland och Familj till Familj för att nämna några. Vi skänker även varje år mat till Härbärget Birkagården till ett värde av 400 000 kr. Och ibland ser vi till att det finns lite frukt och godis på skoldiscot. Högt och lågt, men gemensamt är att allt betyder något.

Matsvinn

Matsvinn

Vi har något vi kallar ”Svinn-bra Initiativ”. Dels säljer vi varor med kort datum till halva priset. I frukt och grönt avdelningen packar vi ihop Svinn-bra frukt och grönt påsar som innehåller frukt och grönt med lite skönhetsfel eller liknande till förmånligt pris. Dels kommer det till användning, dels får man som kund en tankeställare, att man inte bara behöver ta den finaste frukten eller mat inte är dålig förens den är dålig. Vi känner nämligen att vi har ett ansvar att utbilda och ge inspiration för hur man gör. Till exempel samarbetet med Gabriel Jonsson, Sveriges Mästerkock 2019. Han tar varor som många andra skulle kasta och visar att det inte är något fel på produkten så länge man använder den rätt. Utöver det så har vi samarbete med Restaurang Stelor som använder svinn-bra mat från oss, och vi skänker även mycket till Härbärget Birkagården. Allt för att så mycket som möjligt ska användas, och så lite som möjligt hamnar i biogaskomposten.

Närproducerat

Miljö

Vi jobbar ständigt för att förbättra oss. En stor förändring är att vi byter ut all vår kylutrustning till ett alternativ som avsevärt kommer minska vårt klimatavtryck. Men vi gör hela tiden små saker som till slut gör stor skillnad. Vi har tagit bort engångsgrillar från sortimentet, alla engångsartiklar av plast kommer sluta säljas och vi slutade sälja fyrverkerier långt innan det var tal om något förbud. Vårt initiativ ”Handla med låda” låter även folk använda en av de många kartonger vi får in istället för att ta en påse. Lådan kommer till användning och en påse mindre går åt. Ganska bra tycker vi. Och skulle man vilja betala för den så går pengarna oavkortat till projekt för att rädda Östersjön.