Skip to content

Maximalgemenskap

Birkagården

Ibland är fryst mat den värme som behövs.

Susanne Ryderholm är verksamhetschef på härbärget Birkagården. En plats dit människor som lever i hemlöshet kan gå och få en god bit mat och en god natts sömn. En chans att andas ut en stund. Sedan 2011 har ICA Maxi Visby skänkt mat till Birkagården varje vecka. Uppskattningsvis till ett värde av 400 000 kr per år. Det mättar många magar.

Birkagården

Efter att ha jobbat som frivillig på nätterna i fem år på Birkagården fick Susanne möjlighet att bli verksamhetschef. Något hon sett fram emot länge.

– När jag började som frivillig så ville jag göra en insats för folk som har det svårt och lever i utanförskap. Jag har trivts från start och sa till chefen tidigt att jag ville ha hans jobb, berättar Susanne och skrattar.

Oavsett position så har Susanne alltid känt att Birkagården är en fantastisk plats att jobba på.

– Det bästa med jobbet är att man kan göra skillnad. Kanske inte alltid så stor, men lite. Det värmer i hjärtat. Man kommer nära de här människorna som man träffar varje dag. Och när någon blir drogfri, hittar bostad och kan flytta härifrån, det är fantastiskt, säger Susanne.

Natthärbärget är öppet varje natt året runt, men de bedriver även dagverksamhet då människor kan komma dit och äta, umgås eller dricka kaffe.

– Dagverksamheten är superviktig då många inte är välkomna någon annanstans. Vi möter dem med värme och respekt oavsett vilka de är eller vilken bakgrund de har. På fredagar delar vi även ut lite matkassar. Men det är inte bara hemlösa som kommer, det är även arbetslösa, ensamstående föräldrar och liknande som har det väldigt kämpigt, berättar Susanne.

Birkagården gör ett jättejobb för att hjälpa andra. Men ibland behöver den som hjälper lite hjälp också. Varje vecka hämtar Birkagården mängder med mat från ICA Maxi Visby. Mestadels vacuumsläppta kaffeförpackningar och kött- och charkprodukter med utgånget bäst-före-datum. Varor som i de flesta butiker skulle kastas och bli matsvinn. Det är självklart inget fel på maten, och eftersom det fryses ner direkt datumet gått ut så håller det sig fräscht tills det ska användas. Det får bara inte säljas. Något Susanne tycker är guld värt.

– Det gör all skillnad i världen! Utan alla matgåvor så skulle det här inte fungera. Det räcker både till alla som sover här varje natt, och till alla som kommer de dagar vi serverar lunch. Annars hade vi fått dra ner på mycket och ha mycket enklare mat. Folk kan även komma kvällstid och be om en matlåda på, och det får de nästan alltid. Vi tar reda på precis allting med duktiga kockar i köket som utnyttjar maten till fullo. Så att vi inte slänger något. Nu får de som kommer hit bra mat – och det behöver de.

Samarbetet med Birkagården kommer fortsätta länge. Både för att motverka matsvinn, men också för att Birkagården gör ett väldigt viktigt jobb. Eller som Susanne säger: Det är viktigt att ta hand om varandra. Kanske ännu mer när man bor på en ö.

Historien om

Historien om Maximal Gemenskap – då, nu och framåt

labans kvarn

Labans kvarn

Ett samarbete vi maler på om

sparris

Närproducerad kvalitet

Lokala produkter ger mer än god mat

Stenhuse Gård

Stenhuse gård

Lokala varor värda att värna om

gabriel

Svinn-bra initiativ

Vårt arbete för att minska matsvinnet

Birkagården

Birkagården

Ibland är fryst mat den värme som behövs