Stenhuse gård

Lokala varor

På varje släktgård finns det oftast barn, och förr eller senare så tar de över gården. Stenhuse Gård var inget undantag. Här var det Tomas Stenhuse som förde facklan vidare. Men istället för att fortsätta som en klassisk bondgård med mjölkkor och allt som hör till så valde han att satsa på odling. Och det tackar vi för.

A71I1694

- Förr i tiden var det inte ens något alternativ till att barnen skulle ta över gården. Jag hade andra möjligheter och tänkte fler än en gång att jag skulle göra något annat, men jag ville ge det en chans. Men jag valde att göra det annorlunda, säger Tomas.

Sedan tidigt 90-tal har Stenhuse Gård fokuserat på att odla sparris, jordgubbar, ramslök och hallon. När ICA Maxi Visby väl öppnade för tolv år sedan var Stenhuse Gård etablerad och kunde möta ICA Maxis produktionsbehov.

- Ja, vi har jobbat tillsammans sedan de slog upp portarna. De vet hur viktigt det är med lokala odlare. De bryr sig inte bara om pengarna. Centralt köper ICA in massa italiensk sparris för inga pengar alls. Svenska odlare får ingen plats, och vi kan inte slå det priset. För många inköpare handlar det inte om vad kunden vill ha, utan om hur man ska tjäna mest pengar, säger Tomas.

Att det är skillnad på sparris och sparris vet alla som jobbar med mat. Så det handlar inte bara om att få mest sparris för pengarna – det handlar om att få bäst varor för pengarna.

- Det är en stor skillnad på smaken och kvaliteten på produkten, det är inte bara priset som skiljer.
Det fattar ICA Maxi Visby, fortsätter Tomas. De ser till att köpa mycket av den sparris jag odlar för att se till att deras kunder får möjligheten att välja, men också för att de inser vikten av att hålla det svenska odlandet vid liv.

Varje år köper ICA Maxi Visby mellan 50 000 och 70 000 liter jordgubbar och tonvis med sparris av Stenhuse Gård. Mycket på grund av att det är råvaror av högsta kvalitet, men även för att Maximal Gemenskap handlar om att värna om det lokala.

- Jag hoppas och tror att ICA Maxi Visby fortsätter att se värdet i att lokala odlare får det att gå runt ekonomiskt. Då ökar chansen för att ännu fler ska våga odla i Sverige. Annars kommer de inte finnas kvar och då finns det inga alternativ till den italienska sparrisen. Från min utgångspunkt är det maximal gemenskap, att alltid stödja det lokala, avslutar Tomas.

Bikupor från Happy Hive

Ny Bi-syssla på ICA Maxi Visby

Familjens Val

Familjens Val – en hjälpande hand.

Kvartersligan

Kvartersligan

40 år av inkludering och sport

gotländsk sport

Gotländsk idrott

Elitklubbarnas egna ord om Maximal Gemenskap

Birkagården

Birkagården

Ibland är fryst mat den värme som behövs

gabriel

Svinn-bra initiativ

Vårt arbete för att minska matsvinnet

Stenhuse Gård

Stenhuse gård

Lokala varor värda att värna om

sparris

Närproducerad kvalitet

Lokala produkter ger mer än god mat

labans kvarn

Labans kvarn

Ett samarbete vi maler på om